вівторок, 4 червня 2013 р.

Магічна сила бісеру

Бісероплетіння, як різновид декоративно-ужиткового мистецтва, нині стає все більш популярним. Ним займаються як дорослі, так і діти, як жінки, так і чоловіки. Відомо також, що воно має тисячолітню історію і використовувалося майстрами у Стародавньому Єгипті, Індії, в Південній Америці. Ще у давнину вироби із бісеру володіли певною магічністю. Про це свідчить те, що в ті часи віщуни, ворожки використовували амулети, вироблені із скляних намистинок, які і є бісером. Існує думка, що бісер легко вловлює частоту вібрацій тіла людини, регулює і стабілізує її. Цим практично можна пояснити магічну силу бісеру.

Сьогодні багато майстрів творять своїми руками шедеври. Бо як не притримуйся схеми, все одно вийде у всіх по-різному залежно від настрою майстра, від його світосприйняття та інших емоційних ознак.
У цьому можна було пересвідчитися на майстер-класі, присвяченому величному великодньому святу, який провели у с.Сторожниця, що на Ужгородщині.
Своїми знаннями виготовлення писанок із бісеру щиро ділилася народна умілиця із Холмока Людмила Шведяк. Пані Людмила займається бісероплетінням усього п’ять років, але у її творчій скарбниці вже зібралося море писанок, безліч ікон, а також вишитий рушник із намистинок. Над ним майстриня працювала більше півроку, але у дуже напруженому режимі. На його створення пішло близько 3 кг бісеру. До речі, кілька своїх робіт (ікони) авторка подарувала православному храму сусіднього села Концово.

Майстриня Дарина Габор із Сторожниці здивувала вишитими бісером картинами, хоча цією справою займається трохи більше року. Але видно, що в них вкладена душа. Та й бісероплетіння — задоволення  не з дешевих. У середньому, зазначає Дарина, на одну картину потрібно витратити до 400—500 грн. Зокрема, на придбання 66 тисяч намистин різного кольору. «Правда і те, що ця справа дуже затягує. Рядки за рядками і не помічаю, що вже третя година ночі. Працювалося б і далі, якби вранці не потрібно вставати», — розповідає Дарина Габор.
Надія САРАНА

Немає коментарів:

Дописати коментар