пʼятницю, 11 квітня 2014 р.

Біля Ужгорода плели кошарки та "корпаче"


Минулої неділі в Будинку культури с.Сторожниця Ужгородського району Закрапаття було оформлено Великодню виставку робіт майстрів народної творчості села та проходив майстер-клас з багатьох видів ручної роботи. 
В основному, це було плетіння з паперової лози. Плести кошарки різних форм з цього матеріалу вчила п. Марія Сенчакова з с.Нижнє Нємецке (Словаччина). Вона -  частий гість в дітей з будинку сімейного типу сім’ї Посипанків, голова якої є директором Сторожницького будинку культури. Залучаючи своїх дітей і дітей села, Йосиф Емерикович разом з дружиною Єлизаветою часто проводять подібні заходи. На цей раз всі види робіт, які демонструвалися на майстер-класі, були підготовкою до Великодніх свят. На одному столі плели кошарки, на іншому - малювали писанки. Єлизавета Тітусівна засвоювала з дітьми техніку «декупаж», в кутку хлопці випалювали дерев’яні писанки. Не залишалися байдужими і батьки присутніх дітей. Вони теж брали активну участь і у малюванні писанок, і у виготовленні весняних квітів з креп-паперу. Між іншим, саме виготовлення квітів найбільше захопило і дівчаток, і хлопчиків. За вечір, спільними зусиллями, у вазі красувався великий букет різнокольорових квітів. Були присутні на заході і волонтери зі Львова, які переймали досвід, щоб потім навчити цьому дітей в підшефних інтернатах.


Виготовили кошарки, прикрасили їх квітами, наповнили писанками. Але як же ж без традиційного курчати?  Тоді  у руках майстрині Єлизавети Тітусівни  з ниток та іншого підручного матеріалу «народилося» курча, яке з захопленням взялися виготовляти всі діти.
В іншому кутку залу господар заходу разом з хлопцями заходилися плести «корпаче» з верби, якими хлопці, за словацькою традицією, на Великдень «б’ють» дівчат, за що від них дістають писанки та пов’язують різнокольорові стрічки на «корпаче».

В кінці вечора, як і годиться після доброї роботи, Йосиф Емерикович пригостив всіх присутніх чаєм з печивом.
З великим захопленням бралися діти до всіх робіт, все їм було цікаво.  І додому пішли не з порожніми руками, адже кожен вже мав чим прикрасити свій Великодній кошик.

Іванна Яворська,
методист районного організаційно- 
методичного центру народної творчості
і культурно-освітньої роботи
 відділу культури Ужгородської райдержадміністрації




Минулої неділі в Будинку культури с.Сторожниця Ужгородського району Закрапаття було оформлено Великодню виставку робіт майстрів народної творчості села та проходив майстер-клас з багатьох видів ручної роботи. - See more at: http://karpatnews.in.ua/news/79695-bilia-uzhhoroda-plely-kosharky-ta-korpache-foto.htm#sthash.jZzQQIPt.dpuf

Немає коментарів:

Дописати коментар