пʼятницю, 19 липня 2013 р.

120 років від дня народження Володимира Маяковського

«Треба вирвати радість у прийдешніх днів»
Володимир Маяковський
Володимир Маяковський народився у Грузії 19 липня 1893 року. Його батько був лісничим. У 1902 році Володимир Маяковський вступив до гімназії в Кутаїсі. Але в 1906 році родина переїхала до Москви, оскільки помер батько сімейства. У новій гімназії Маяковський познайомився з юними більшовиками. За два роки він кидає гімназію, щоб вступити до РСДРП. Але, зайнявшись революційною боротьбою, він пізніше вийшов з партії.
Володимира Маяковського неодноразово заарештовували. Перебуваючи в Бутирській в'язниці, Маяковський почав писати вірші. Він задався ідеєю створення соціалістичного мистецтва.
«Да будь я и негром преклонных годов
и то, без унынья и лени,
я русский бы выучил только за то,
что им разговаривал Ленин»
Володимир Маяковський
У 1911 році Володимир Маяковський вступив до Московського училища живопису й архітектури. Він приєднався до кубофутуристів. У 1912 році з'явився вірш «Ніч». У 1914 році Маяковського виключили з училища.
Під час першої світової війни він писав антивоєнну лірику. У 1923 році Володимир Маяковський написав поему «Про це». У 1925 році Володимир Маяковський подорожував за кордоном, відвідуючи Гавану, США, Мексику.
Повернувшись додому, Маяковський активно писав у провідні російські видання. Його вірші публікувалися у літературних журналах.
Незважаючи на те, що Володимир Маяковський відомий не як ліричний поет, у його творчості було чимало віршів, присвячених коханню.
14 квітня 1930 року Маяковський наклав на себе руки.
Відео: Володимир Маяковський - «Історичні Хроніки»
 
Відео: Навчальний фільм. Володимир Маяковський
Відео: Володимир Маяковський - Про дивацтва кохання
Відео: Таємниці століття - Смерть поета
 

Немає коментарів:

Дописати коментар